Todages kursus: Hvad sker der, når traumer smitter - og hvad gør vi ved det?

Kom med på to temadage og lær, hvordan du arbejder traumesensitivt med barnet, samtidig med at du tager vare på dig selv.
Tina Hutnik - billede fra https://hutnik.dk/

Savner du tid til at forbinde teorien på kurser med din praksis i hverdagen? Så er disse to temadage helt sikkert noget for dig. Begge dage vil være en blanding af teori, metoder, gruppeøvelser og omsætning til praksis hjemme hos dig og plejebarnet.

Forskning påpeger, at vi kan smittes med barnets forskellige følelser, og at vi på den måde kan udvikle symptomer, der minder om dem, man ser hos den traumatiserede. Derfor vil vi også beskæftige os med belastningspsykologi, herunder begrebet sekundær traumatisering hos jer som plejeforældre. Langt de fleste symptomer bor indeni og er ikke synlige udenpå. Psykoterapeut Tina Hutnik stiller derfor skarpt på forskellige reaktionsformer og faresignaler, man skal være særlig opmærksomme på. Tina kommer også ind på forskellige beskyttelsesfaktorer i arbejdet med traumatiserede børn, og hvordan vi som fagprofessionelle oplever at kunne blive påvirket af arbejdet.

Traumatisering hos børn har stor betydning for barnets udvikling og mange omsorgssvigtede børns vanskeligheder nedstammer fra traumer. Psykolog Cille Hutnik vil trække tråde til hendes hverdag med traumatiserede børn i Børnehus Sjælland og give eksempler på, hvordan traumer kan komme til udtryk hos barnet i forskellige aldre - samt hvordan du kan hjælpe barnet med at håndtere traumerne.

Derudover vil Spædbørns- og børnebehandler Trine Winther give indblik i, hvordan stressede og traumatiserede børn udtrykker deres stress og følelsesmæssige ubalancer i kropslige udtryk. Kroppen husker resten af livet, både bindevæv, muskler, hjerte og mavetarmsystemet. Kortisolniveauet er på overarbejde, svækker børnenes immunforsvar og evne til at restituere og fordøje mad og følelser. Trine vil give helt konkrete metoder til, hvordan vi gennem leg, aktiviteter og fysisk kontakt kan arbejde konstruktivt og lindrende med børnenes nervesystem og kroppens ubalancer.

På kurset bliver du klogere på:

  • Traumer hos plejebarnet - metoder, tilgange og praksis, som du kan bruge derhjemme
     
  • Hvilke følelser og symptomer hos dig selv, du skal være opmærksom på
     
  • Hvordan du kan bruge aktivitet, fysisk kontakt og leg til at arbejde med børnenes nervesystem

Oplægsholdere

Tina Hutnik, certificeret Psykoterapeut MPF og mindfulnessinstruktør. Underviser på Professionshøjskolernes uddannelse for plejefamilier ”PUP”. Har 16 års erfaring fra et behandlingshjem for anbragte børn. Udbyder legeterapi til børn, som tager afsæt i barnets emotionelle udvikling og evt. traumer. Fungerer som Supervisor for plejefamilier og pædagogisk personale.

Cille Hutnik, Cand. Psych., specialiseret i børns tilknytning samt traumereaktioner hos børn. Uddannet i legeterapi og arbejder til daglig i et af de 5 regionale børnehuse med børn, der har været udsat for vold eller seksuelle overgreb. Cille har tidligere erfaring fra PPR og et behandlingshjem for spæd- og småbørn.

Trine Winther, sygeplejerske på børn- og ungeafdeling samt akut børnemodtagelse. I privat regi arbejder Trine som spædbørns- og børnebehandler, krisemedarbejder og sygeledsager i rejsebranchen, yogalærer og mindfulness instruktør samt massageterapeut og kraniosakralterapeut.