Skam og identitet i ungdomsårene

Ungdomsårene og det tidlige voksenliv er præget af store opbrud i menneskets identitet. Dette kan give anledning til stor forvirring og psykisk smerte.

Denne forvirring om identiteten hos det unge menneske vil oftest være en forbigående tilstand eller identitetskrise. Men nogle gange kan det være en forløber for senere udvikling af psykiske lidelser. Derfor er det afgørende, at den unge har fortrolige at tale med. Fortrolige, som forstår, hvordan det er at kæmpe med sin identitet og spørgsmålene om, hvem vi er og ønsker at være. Fortrolige, som kan hjælpe den unge med at komme godt ind i voksenlivet.

Ungdomsårenes identitetskriser er ledsaget store forandringer i omverdenens krav og forventninger til den unge. Disse forventninger er ofte ’pakket ind i’ fortællinger om frihed og uendelige muligheder og kan give anledning til stærke følelser af at være forkert og utilstrækkelig. Det kan være ødelæggende skamfølelser, især når alt ikke forløber så ’perfekt’, som den unge og andre omkring den unge havde håbet og forventet.

Kurset er todelt: Om formiddagen fokuserer vi på identitet og identitetskriser, imens vi om eftermiddagen ser på skamfølelsen. Er skam blot noget, der nedbryder os, eller kan skam også være med til at bygge os op? Vi skal se på, hvordan skamfølelsen både kan hjælpe os med at navigere i verden og blive en smertefuld forhindring for, at vi kan trives og udvikle os.

På kurset bliver du klogere på: 

  • Hvad er identitet? Har vi flere identiteter?
  • Hvordan kan vi skelne imellem normale, forbigående identitetskriser og mere alvorlige forstyrrelser i identiteten?
  • Hvad er skam, hvordan kommer skam til udtryk og hvordan kan vi skelne imellem god og dårlig, konstruktiv og destruktiv skam?
  • Hvordan kan destruktiv skam hænge sammen med vrede og trang til at trække sig fra andre?

Oplægsholder

Carsten René Jørgensen, Ph.d., professor i klinisk psykologi ved Psykologisk Institut, Aarhus Universitet. Gruppeanalytisk psykoterapeut og tilknyttet Klinik for Personlighedsforstyrrelser ved Aarhus Universitetshospital, Skejby. Er både forsker og arbejder som psykoterapeut. Har skrevet en lang række fagbøger om psykologisk forståelse og behandling af identitets- og personlighedsforstyrrelser, fx "Skam. I spændingsfeltet mellem moralsk kompas og psykisk lidelse", 2023, samt "Identitetskriser. Veje og vildveje for det fragmenterede moderne menneskes identitet", 2020.